{"id":11,"date":"2022-04-03T23:10:00","date_gmt":"2022-04-03T23:10:00","guid":{"rendered":"https:\/\/afine.ro\/?page_id=11"},"modified":"2022-04-03T23:12:44","modified_gmt":"2022-04-03T23:12:44","slug":"tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-afine","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/afine.ro\/","title":{"rendered":"Tot ce trebuie s\u0103 \u0219tii despre afine"},"content":{"rendered":"

Afinele proaspete sunt un r\u0103sf\u0103\u021b popular de var\u0103. Au o arom\u0103 dulce \u0219i sunt suculente \u0219i hr\u0103nitoare.<\/p>\n

Afinele pot fi consumate proasp\u0103t culese sau \u00eencorporate \u00eentr-o varietate de re\u021bete. Ele pot fi achizi\u021bionate \u0219i congelate.<\/p>\n

S-a dovedit c\u0103 protejeaz\u0103 \u00eempotriva bolilor de inim\u0103 \u0219i cancerului \u0219i, de asemenea, pot ajuta la men\u021binerea rezisten\u021bei osoase, a s\u0103n\u0103t\u0103\u021bii mintale \u0219i a tensiunii arteriale s\u0103n\u0103toase.<\/p>\n

Despre afine<\/strong><\/h2>\n

Afinele con\u021bin un compus vegetal numit antocianin\u0103. Acest lucru ofer\u0103 afinelor at\u00e2t culoarea albastr\u0103, c\u00e2t \u0219i multe dintre beneficiile lor pentru s\u0103n\u0103tate.
\nAfinele pot ajuta la s\u0103n\u0103tatea inimii, la rezisten\u021ba oaselor, la s\u0103n\u0103tatea pielii, la tensiunea arterial\u0103, la gestionarea diabetului, la prevenirea cancerului \u0219i la s\u0103n\u0103tatea mintal\u0103.
\nO can\u0103 de afine ofer\u0103 24% din doza zilnic\u0103 recomandat\u0103 de vitamina C pentru o persoan\u0103.
\nFolosi\u021bi afine pentru a acoperi vafe, cl\u0103tite, iaurt, fulgi de ov\u0103z sau cereale, amesteca\u021bi-le \u00eentr-un smoothie sau sirop sau plia\u021bi-le \u00een brio\u0219e \u0219i p\u00e2ine dulci.
\nPersoanele care folosesc diluan\u021bi de s\u00e2nge, cum ar fi warfarina, ar trebui s\u0103 discute cu medicul lor \u00eenainte de a-\u0219i cre\u0219te aportul de afine, deoarece con\u021binutul ridicat de vitamina K poate afecta coagularea s\u00e2ngelui.<\/p>\n

Beneficii<\/strong><\/h2>\n

Afinele sunt o boabe hr\u0103nitoare, delicioase, care pot fi folosite \u00eentr-o varietate de mese.
\nUn tip de flavonoid numit antocianin\u0103 ofer\u0103 afinelor multe dintre beneficiile lor pentru s\u0103n\u0103tate. Flavonoidele sunt compu\u0219i vegetali care au adesea un efect antioxidant puternic.<\/p>\n

Antocianina este responsabil\u0103 pentru culoarea albastr\u0103 caracteristic\u0103 afinelor. De asemenea, contribuie la numeroasele avantaje ale afinelor.<\/p>\n

Consumul unei variet\u0103\u021bi de fructe \u0219i legume a fost mult timp asociat cu un risc redus de apari\u021bie a multor afec\u021biuni de s\u0103n\u0103tate legate de stilul de via\u021b\u0103.<\/p>\n

Multe studii au sugerat c\u0103 cre\u0219terea consumului de alimente vegetale, cum ar fi afinele, scade riscul de obezitate, diabet, boli de inim\u0103 \u0219i mortalitate general\u0103. Alimentele vegetale pot promova, de asemenea, s\u0103n\u0103tatea p\u0103rului \u0219i a pielii, cre\u0219terea energiei \u0219i greutatea general\u0103 mai mic\u0103.<\/p>\n

Congelarea afinelor este adesea discutat\u0103 de exper\u021bi. Se spune adesea c\u0103 procesul de congelare poate diminua poten\u021ba beneficiilor pentru s\u0103n\u0103tate ale afinului. Un studiu a ar\u0103tat c\u0103, pe parcursul a 6 luni de depozitare, antocianul s-a degradat cu 59 la sut\u0103.<\/p>\n

Cu toate acestea, acest lucru nu este confirmat \u0219i diferite surse adopt\u0103 pozi\u021bii diferite cu privire la dac\u0103 congelarea afinelor reduce impactul acestora asupra s\u0103n\u0103t\u0103\u021bii. C\u00e2nd ave\u021bi \u00eendoieli, cump\u0103ra\u021bi afine proaspete, organice.<\/p>\n

De\u0219i sunt necesare mai multe cercet\u0103ri, afinele sunt str\u00e2ns legate de diferite elemente ale vie\u021bii s\u0103n\u0103toase.<\/p>\n

1) Men\u021binerea oaselor s\u0103n\u0103toase<\/strong><\/h3>\n

Afinele con\u021bin fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, zinc \u0219i vitamina K. Fiecare dintre acestea este o component\u0103 a osului. Aportul adecvat al acestor minerale \u0219i vitamine contribuie la construirea \u0219i men\u021binerea structurii \u0219i rezisten\u021bei osoase.<\/p>\n

Fierul \u0219i zincul \u00eendeplinesc roluri cruciale \u00een men\u021binerea rezisten\u021bei \u0219i elasticit\u0103\u021bii oaselor \u0219i articula\u021biilor.<\/p>\n

Aportul sc\u0103zut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fractur\u0103 osoas\u0103. Cu toate acestea, aportul adecvat de vitamina K \u00eembun\u0103t\u0103\u021be\u0219te absorb\u021bia de calciu \u0219i poate reduce pierderea de calciu.<\/p>\n

2) S\u0103n\u0103tatea pielii<\/h3>\n

Colagenul este sistemul de sprijin al pielii. Se bazeaz\u0103 pe vitamina C ca nutrient esen\u021bial \u0219i ajut\u0103 la prevenirea daunelor pielii cauzate de soare, poluare \u0219i fum. Vitamina C poate \u00eembun\u0103t\u0103\u021bi, de asemenea, capacitatea colagenului de a netezi ridurile \u0219i de a \u00eembun\u0103t\u0103\u021bi textura general\u0103 a pielii.<\/p>\n

O can\u0103 de afine ofer\u0103 24% din doza zilnic\u0103 recomandat\u0103 de vitamina C.<\/p>\n

3) Sc\u0103derea tensiunii arteriale<\/h3>\n

Men\u021binerea unui nivel sc\u0103zut de sodiu este esen\u021bial\u0103 pentru a men\u021bine tensiunea arterial\u0103 la un nivel s\u0103n\u0103tos. Afinele nu con\u021bin sodiu.<\/p>\n

Con\u021bin potasiu, calciu \u0219i magneziu. Unele studii au ar\u0103tat c\u0103 dietele s\u0103race \u00een aceste minerale sunt asociate cu o tensiune arterial\u0103 mai mare. Se crede c\u0103 aportul alimentar adecvat al acestor minerale ajut\u0103 la reducerea tensiunii arteriale.<\/p>\n

Cu toate acestea, alte studii au contracara aceste constat\u0103ri. De exemplu, un studiu din 2015 al persoanelor cu sindrom metabolic a constatat c\u0103 consumul zilnic de afine timp de 6 s\u0103pt\u0103m\u00e2ni nu a afectat nivelul tensiunii arteriale.<\/p>\n

4) Gestionarea diabetului<\/h3>\n

Studiile au descoperit c\u0103 persoanele cu diabet de tip 1 care consum\u0103 diete bogate \u00een fibre au niveluri sc\u0103zute de glucoz\u0103 din s\u00e2nge, iar persoanele cu diabet de tip 2 care consum\u0103 acela\u0219i lucru ar putea avea niveluri \u00eembun\u0103t\u0103\u021bite de zah\u0103r din s\u00e2nge, lipide \u0219i insulin\u0103. O can\u0103 de afine contribuie cu 3,6 grame (g) de fibre.<\/p>\n

Un mare studiu de cohort\u0103 din 2013, publicat \u00een BMJ, a sugerat c\u0103 anumite fructe pot reduce riscul de diabet de tip 2 la adul\u021bi.<\/p>\n

Pe parcursul studiului, 6,5% dintre participan\u021bi au dezvoltat diabet. Totu\u0219i, cercet\u0103torii au descoperit c\u0103 consumul a trei por\u021bii pe s\u0103pt\u0103m\u00e2n\u0103 de afine, struguri, stafide, mere sau pere a redus riscul de diabet de tip 2 cu 7%.<\/p>\n

5) Protejarea \u00eempotriva bolilor de inim\u0103<\/h3>\n

Afinele pot ajuta la men\u021binerea s\u0103n\u0103t\u0103\u021bii cardiovasculare.
\nCon\u021binutul de fibre, potasiu, acid folic, vitamina C, vitamina B6 \u0219i fitonutrien\u021bi din afine sus\u021bin s\u0103n\u0103tatea inimii. Absen\u021ba holesterului<\/p>\n

Nutri\u021bie<\/h2>\n

O can\u0103 de afine proaspete con\u021bine Surs\u0103 de \u00eencredere:<\/p>\n

84 de calorii
\n0 g de colesterol
\n1,1 g de proteine
\n0,49 g de gr\u0103sime
\n21,45 g carbohidra\u021bi
\n3,6 g de fibre alimentare
\n14,74 g zaharuri totale
\nAceea\u0219i por\u021bie de o cea\u0219c\u0103 ofer\u0103:<\/p>\n

24% din vitamina C zilnic\u0103
\n5% din vitamina B6 zilnic\u0103
\n36% din vitamina K zilnic\u0103
\nAfinele ofer\u0103, de asemenea:<\/p>\n

9 miligrame (mg) calciu
\n0,41 mg de fier
\n114 mg de potasiu
\n9 mg de magneziu
\n18 mg fosfor
\n1 mg de sodiu
\n0,24 mg de zinc
\n9 mg de folat
\nAfinele mai con\u021bin cupru, beta-caroten, folat, colin\u0103, vitaminele A \u0219i E \u0219i mangan.<\/p>\n

Pe l\u00e2ng\u0103 antociani, vitamine \u0219i minerale, afinele con\u021bin o gam\u0103 variat\u0103 de compu\u0219i fenolici, cum ar fi quercetina, kaempferol, miricetina \u0219i acidul clorogenic. Acestea contribuie la capacitatea antioxidant\u0103 a afinelor.<\/p>\n

Cantit\u0103\u021bile mari de compu\u0219i bioactivi plaseaz\u0103 afinele \u00een fruntea indicelui de densitate nutrient\u0103 agregat\u0103 (ANDI). Acest indice evalueaz\u0103 alimentele \u00een func\u021bie de con\u021binutul lor de vitamine \u0219i minerale, compozi\u021bia fitochimic\u0103 \u0219i capacitatea antioxidant\u0103.<\/p>\n

Alimentele cu cei mai mul\u021bi nutrien\u021bi pe calorie au cele mai \u00eenalte clasamente, iar afinele sunt plasate printre cele mai bune fructe \u0219i legume pentru densitatea nutrien\u021bilor, cu un scor ANDI de 132.<\/p>\n

ANDI este unul dintre mai multe sisteme de evaluare pentru nutri\u021bia alimentar\u0103, dar sunt necesare cercet\u0103ri suplimentare pentru a determina rolul alimentelor specifice \u00een prevenirea bolilor.<\/p>\n

Diet\u0103<\/h2>\n

Afinele pot fi transformate \u00eentr-un smoothie sau folosite ca topping \u00eentr-o gam\u0103 de op\u021biuni diferite de mese \u0219i gust\u0103ri.
\nAfinele sunt disponibile proaspete, congelate, liofilizate \u0219i \u00een jeleuri, siropuri \u0219i gemuri. Asigura\u021bi-v\u0103 c\u0103 verifica\u021bi eticheta afinelor congelate \u0219i uscate pentru zaharuri ad\u0103ugate. Atunci c\u00e2nd selecta\u021bi jeleuri sau gemuri, alege\u021bi tartinabile cu fructe f\u0103r\u0103 adaos de \u00eendulcitori, sucuri sau umpluturi.<\/p>\n

Iat\u0103 c\u00e2teva sfaturi rapide despre includerea afinelor \u00een op\u021biunile de mas\u0103:<\/p>\n

Folosi\u021bi afinele ca topping-uri proaspete pe fulgi de ov\u0103z, vafe, cl\u0103tite, iaurt sau cereale pentru o explozie suplimentar\u0103 de arom\u0103 \u0219i nutri\u021bie \u00een micul dejun.
\nPreg\u0103ti\u021bi un smoothie rapid \u0219i u\u0219or folosind fructe de p\u0103dure congelate, lapte cu con\u021binut sc\u0103zut de gr\u0103simi \u0219i iaurt.
\nAmesteca\u021bi afinele proaspete sau uscate \u00eentr-o salat\u0103 de spanac cu nuci \u0219i br\u00e2nz\u0103 feta.
\n\u00cendoi\u021bi afinele \u00een brio\u0219e \u0219i p\u00e2ini dulci.
\nAmesteca\u021bi-le \u00eentr-un robot de buc\u0103t\u0103rie cu pu\u021bin\u0103 ap\u0103, ca parte a unui sirop proasp\u0103t, pentru a completa deserturile sau alimentele de la micul dejun.
\nPoate dori\u021bi s\u0103 \u00eencerca\u021bi aceste re\u021bete s\u0103n\u0103toase \u0219i simple:<\/p>\n

p\u00e2ine cu migdale afine
\nbrio\u0219e de ov\u0103z cu afine dovleac
\nsmoothie cu afine chia
\nburgeri de curcan cu afine s\u0103lbatice
\nsalata de varza cu vinegreta cremoasa de afine<\/p>\n

\nContraindicatii<\/h2>\n

Persoanele care iau diluan\u021bi de s\u00e2nge, cum ar fi warfarina, nu trebuie s\u0103-\u0219i schimbe brusc aportul de afine sau alte surse de vitamina K. Vitamina K joac\u0103 un rol cheie \u00een coagularea s\u00e2ngelui \u0219i ar putea afecta ac\u021biunea de sub\u021biere a s\u00e2ngelui a medicamentului.<\/p>\n

Dieta general\u0103 este mai important\u0103 dec\u00e2t orice singur aliment \u00een prevenirea bolilor \u0219i ob\u021binerea s\u0103n\u0103t\u0103\u021bii bune. Este mai bine s\u0103 m\u0103n\u00e2nci o diet\u0103 variat\u0103 ca cheie pentru o via\u021b\u0103 s\u0103n\u0103toas\u0103, dec\u00e2t s\u0103 te concentrezi pe alimente individuale.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Afinele proaspete sunt un r\u0103sf\u0103\u021b popular de var\u0103. Au o arom\u0103 dulce \u0219i sunt suculente \u0219i hr\u0103nitoare. Afinele pot fi consumate proasp\u0103t culese sau \u00eencorporate \u00eentr-o varietate de re\u021bete. Ele pot fi achizi\u021bionate \u0219i congelate. S-a dovedit c\u0103 protejeaz\u0103 \u00eempotriva bolilor de inim\u0103 \u0219i cancerului \u0219i, de asemenea, pot ajuta la men\u021binerea rezisten\u021bei osoase, a […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/afine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/11"}],"collection":[{"href":"https:\/\/afine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/afine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/afine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/afine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=11"}],"version-history":[{"count":6,"href":"https:\/\/afine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/11\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":17,"href":"https:\/\/afine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/11\/revisions\/17"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/afine.ro\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=11"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}